Monday, February 28, 2011

ingat adik je ngamukkk....abang pun sama.....huhhhh peningggg!!!!

"Ishhh aqil malu la kat orang, apa wat perangai cam ni" bebel si ibu pd anaknya....hee...hee... aku la tu....lam citer ni ibunya.... oiiiii lotih petang tadi masa balik sekolah mata sha2 bengkak (ala lupa ambk photo lak)so nak g la klinik.

On the way nak g klinik masa atas keter Aqil dok main2 la ngan apa ke benda namanya tak tau la, tapi benda ni kita gunakan utk tampal kt belakang kertas (cam chew gm-apa ke jadah namanya).....dok main2 cmana ntah tepelanting atas kepala dia pas tu melekat lat kat rambut.....tak pasal2 ngamuk lak pulak dia.....

 trn je kete meraung2 pas dok pulak atas jalan.....aduhhhhhhh mcm2 peel

buruknya org tua nangis
 
 cuba perhati betul2 kat depan rambut tu.....ni lah bendanya, gambar tk clear curi2 amk....he...he...

dah jadi cam fesyen rambut lak.....

utk menyelesaikan masalah ini singgalah kejap kedai mamak sume org gelak kat dia....lagi marah...
hasilnya.....


setelah dipotong.......


Sunday, February 27, 2011

aktiviti sihat di petang Ahad....

~ ~ ~ disebabkan sha sha dah ada basikal baru so bawaklah dia pegi taman kat Taman Tun Dr Ismail.......kayuh la basikal tu Sha sepuas hati......boleh mama rilex sikit....

tersangatlah gembiranya Sha Sha...... dh pandai naik basikal

Tapi bila sampai kat sini rasa cam dk kat tempt peranginan negeri om putih lak :(



ni semua mat dan minah salleh mana datang tak tau la......ni bukan Cherating cik oiiiiii......


tu diaaaa.....kuncu2nya .....

hoo...hoo...tumpang semangkukkk.....

Hari nak hujan jom lah kita balik anak2......nanti kita dtg lagiiiiiiiii (ayat2  biasa digunakan)




AQIL MASUK ACADEMY SOCCER KID ANUAR ABU BAKAR.....

Adushhhhhh letih aku dibuatnya.....merengek2 nak masuk soccer kid......dah la tu... kalau free tak pe kena byar la pulak.....berapa??? pendaftaran RM110 bulan2 lak RM50......uishhhh tak de duit la mama....kalau nak jugak tanya la  papa.....lor bagi la pula si ayahnya......suka hati lah janji bulan2 tolong lah byarkan......



So first day tersangat lah excitednya kul 3.00 p.m dah nak pegi.... aku nak bayar lesen keter tak aman.... dikejar2 nya suh cepat2  sampai2 je kat Sekolah Sri Petaling sorang pun tak kelihatan....tanya cikgu yang ada kat situ....rupanya kul 4.30 p.m baru coach dan budak2 datang.....


So masa tu boleh la g pejabat pos kat Jaya One.....tinggal je la dia kat situ hahhh tunggu lah sorang2.....Settle keje di pejabat pos sha sha pula merengek nak beli basikal pegi la pulak Tesco.....balik je tesco dah kul 6.30 p.m. teringat kat Aqil sib baik papa dia dah gi amk....fuhhhh lega........




HARI KEDUA LATIHAN

Sepatutnya semasa pendaftaran dapat baju .....tapi stok tak de so kena lah tunggu dulu........

 nilah bajunya


Hari  keduanya pula sesi latihan start kul 8.00 pagi.... tak penah2 bangun kul 7.00 hari ahad.....tapi hari ni tak lena tidur agaknya tak yah kejut laju je bangun...mandi air sejuk lak tu, kalau tak bersilat nak mandi pagi2...nak mandi air panas lak tu ngada sungguh........

Yang paling menariknya dalam soccerkid ni adalah sorang pemain perempuan.....fuhhhh macamana leh terjebak ekkk!!!!!........minat kot....atau nak kuruskan badann


Boleh tahan gak....nape la tak menceburi bidang lain.........

tengokla dia sorang2 pempuan kat tengah2 padang tu.......heran....heran......


Bakal pengganti Khairul Fahmi (Apex) hee..he...he...InsyAllah


apa ni  Aqil tengok je ke bola tu......aduhhhhhh duhhhhhh


antara aksi menarik.....dan bola berjaya diselamatkan tapi bola tak nampak he...he....

memang cita2 Aqil ni nak jadi penjaga gol......



taklimat disessi akhir latihan

Menurut kata coach tahun 2010 tk silap 5 orang dapat masuk soccer kid tv3 manalah tau kot2 ada rezeki boleh lah msk tahun depan.....huuu....hu.......

dan menurut kata coach jugak kalau segi akademik tinggi dia akan hantar ke sekolah berasrama penuh masa tingkatan satu..

Sape2 nak join bolehlah soccer kid ni open utk sume yang berumur 6-12 tahun
bertempat di Pdg Sekolah Sri Petaling setiap hari Sabtu 4.30 - 6.30 petang dan ahad 8.00 pagi - 10.30 pagi
bayaran  utk pendaftaran RM110 dan bulanan RM50


Saturday, February 26, 2011

BILA PEJABAT POS BEROPERASI HARI SABTU........

Lesen kete mati? Aduh  26/02/2011 lak tu ......kena pulak hari sabtu alamak!!!! semalam (jumaat tak sempat nak g bayar) tawakal je lah kalau bukak boleh lah g bayar hari sabtu.... cuba lah pusing depan Pejabat Pos Sri Damansara bukak la pulak......aikkkkk heran gak...coz biasa minggu pertama dan terakhir setiap  bulan tak bukak.


Tak yah pikir lah tu sume dah bukak masuk jelah.  Jam menunjukkan pukul 2.30 p.m.....kul 3.00 p.m nak antar Aqil gi sekolah lak......ada latihan soccer kid (yang ni nanti citer lain lak).... Tekan no...dapt lah no.::
Time aku sampai no yang dipanggil adalah no. 1135  biar betul (nak sedap kan ati dalm ati aku pun nyanyi  ~ ~ ~ "##biar betul biar betul betul"## he..he...) selingan je lah .......pas tu....... tunggulah aku dengan penuh kesabaran, kul 3.00 p.m manusia masih tak berganjak nampak cam sama je ngan mula-mula datang....hahhhh cuba tengok.....


bukan rakyat Malaysia je......negara lain pun datang Pejabat Pos sini gak ishhh!!!ishhhh!!!ishhhh! ishhhhh!!! cubal la lihat yang baju merah tu.....

 ni kat depan pintu masuk.....sesak ngan manusia......


Jam menunjukkan 2.55 p.m Aqil dah resah gelisah, merengek2 nak pegi sekolah jap jap datang tanya "lambat lagi ke mama" aku pun naik boring dok menunggu.....lagipun  kesian pulak kat Aqil.........kan lambat pulak sampai.

Tekad amk keputusan blah je lah......terlintas dlm kepala kat Jaya One ada gak Pejabat Pos tapi tak tau la bukak ke tutup cuba la pegi lepas antar Aqil......


So lepas antar Aqil terus speed ke Jaya One tak laju mana pun, 100 km per jam he..he....he....


Sampai2 je kat Pejabat Pos Jaya One kat PJ ni nak tau situasi Pejabat Pos disini......tekezuttt aku .....


cuma ada sorang je pelanggan kat sini masa aku sampai cam tak caya......gilossssss camana boleh jadi camni ekkkk.......tapi yang bestnya cawangan kat sini ada pesanan dari penaja......***baca dan cuma anda renungkan cam tak sesuai je ayat ni****

memang arrr ayat last sekali tu lawak katanya...... tapi bukan datang keje tak dapat claim......aku pun penah keje sabtu n ahad tak pernah lak buat lawak mtk makan percuma ngan customer.....patut pun customer tak de kat sini.......hu..hu.....

Patutlah manusia ramai kat perjabat Pos sekarang pada hari minggu kecuali kat jaya One (rasa la) rupanya sibuk dok bayar saman???Anda pula bagaimana???????Sudahkah anda membayarnya???? meriahkan hujung minggu anda di pejabat pos.....he..he..he...

Thursday, February 24, 2011

alahai...... Roseeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alkisahnya malam tadi konon nak g rumah anak buah kat Shah Alam....jenguk minyak keter ada 2 takak lagi....ok la tu....tapi agak cuak gak arrrr....duit ada RM3.00 dlam purse....tapi bila dihitung....ok la lepas utk bayar tol RM1.60.  Anak pulak dok nangis nak makan roti...takpe lah berenti jelah kat Shell ada maybank (kad muamalat) sambil2 letak minyak......Alamak out service la pulak maybank ni.....(pertama), try maybank kat esso (kedua)sebelah... lotih la tergendala gak (dlm ati menyesal tak cucuk kat office petg tadi). Tak pelah aku ckp ngan dia orang kita g bank lain la lak....memang kena cucuk gak takut jadi apa2 manalah tau minyak keter abis ke masak ooooo...kalau minyak masak abis tak pe...

Biasalah budk2 keter gerak je mula la mata ngantuk, so terus tertidur.....selamat lah tak yah nak berenti beli roti....nanti boleh lah ajak ank buah g bank utk cucuk, lebih kurang kul 10.00 aku sampai kat rumah dia.....kebetulan dia pulak mask tomyam best lak tu... memang kena lah ngan perut ku yang kosong ni...melantak la dulu....habis makan sembang2 dulu sedar2 11.00 dh rupanya.

Alamak!!!!!duit tak cucuk lagi....kul 12.00 bank dah switch off, capai kunci terus kuar ngan anak buah...aduhhhhh minyk keter dah berkelip...nak dijadikan citer anak buah ikut pun lenggang kankung......baik nyer budget....tak bawak apa2.

huishhhh cner ni......aku tanya dia, dia kata "ala byk lagi minyak tu" 30 km pun dan lagi.....tepat kul 11.50 aku sampai kat Maybank (tak tau lah apa nama tempat tu) (ketiga) tulisan yang sama OUT OF SERVICE...aik lum kul 12.00 dah swith off....try Bank Islam sebelahnya OUT OF SERVICE (keempat)....cuba cari bank lain yang berdekatan tiba2 terjumpa CIMB (Kelima).....pun OUT OF SERVICE....huhhhhhh caner ni.....jalan sikit depan jumpa lak Bank Muamalat (keenam) OUT OF SERVICE gak ooo'ooo ini sudah parah tapi menurut anak buah biasanya kul 1.00 a.m bank CIMB kat citu leh guna balik....tunggulah kat depan bank sampai kul 1.00 a.m try cucuk lagi memang tak de rezeki la masih OUT OF SERVICE...ambil keputusan balik sambil2 ninjau kot2 ada bank 24 jam.....jumpa la lagi satu bank CIMB masih ayat yang sama OUT OF SERVICE.....(ketujuh) last kali aku dah putus asa "kita balik je lah" ckp ngan anak buah....(yang peliknya ketujuh2 bank yang aku jelajahi tu semuanya tak de guard) .....

Rasanya minyak di paras bahaya kita kena cari gak stesen minyak...tapi ongkosnya tak de....cner ni...teringat la ari tu adela simpan duit ShaSha kat bonet belakang...... dihitung2 duit yang dia kumpul tu ada la lam RM40....je  so lega la sikit boleh tarok minyak.....aduhai tak larat la nak citer....skrip lebih kurang yang kat atas cuma OUT OF SERVICE di tukar kepada TUTUP.....tapi, 3 je stesen minyak kita ziarah, pas tu yang keempat tu tak tutp, selamat...

huhhhhh suspen gak takut2 jadi mcm pencarian bank.....

Last kali balik la umah dengan perasaan yang hampa......coz tak leh cucuk....ding dong2 kul 2.00 a.m..Kesimpulannya "JANGAN LAH JADI CAM AKU NI" tangguh2 nak cucuk last2 padan muka.......penat dapat habuk tarak........

Wednesday, February 23, 2011

musibah dan kemalangan boleh berlaku dimana2...

Setiap kali menjelang hari khamis (pakai baju batik) mesti mengingatkan aku pada satu pengalaman yang lucu dan mendebarkan (saja ler ni nak suh suspen)......

Kepada kaum2 wanita berhati2 lah bila berada di pejabat....malang tidak berbau (kalau bangkai berbau la).  Cuba lihat gambar ini....pernahkan anda mengalaminya?????????

gambar pertama....cuba sedaya upaya menarik kain dari roda kerusi.......ini kerana roda kerusi tidak bleh dicabut....

 gambar kedua.....keadaan semakin rumit.......dah rabak pun......


gambar ketiga....tidak dapat diselamatkan lagi kain ku terpaksa dipotong.....adussshhhhh sedeynya......(sape la dok potong)


Renung2 kan lah....................dan hati2 kat pejabat!!!!!!!!!



Tuesday, February 22, 2011

Kesinambungan resipi ku........

Bukak peti ais....sejuk terasa, lapar pun terasa, ngendap kat bawah2 tu kot ada makanan, hampehhh.....hampas kelapa pun tak dek........


ternampak lak gula kelantan, "nise la.." (owg KL panggil  gula melaka) yang dikirim kakak dari kg....tiba2 teringat akan agar2 belang santan n gula kelantan (nise).  Rasa cam nak buat tapiiiiiiiiiiiiiiiiii..........dah lewat malam ni....blog tak update lagi he..he....he.....tak pe lah....len kali la buat.


Jap!Jap! owg kata kalau dah ckp tak baik menghampakan perasaan owg lain....bukak la blog jap nak bagi resepi ni kat u all sebab dah tercakap tadi, walaupun tak dapat merasa...try la buat sendiri ekk...kalau tak jadi cuba dan cuba lagi sehingga boringg......



 Ini la bendanya yang kita nak buat.....
Benda yang kena ada :-

Agar-agar (1.95) - 2 paket
 8 gelas dibahagi dua (sama banyak)
Gula 2 cawan (kurangkan kalau tak nak manis) utk dimasukkan kedalam perikuk yang berisi santan
Santan pekat - 1 1/2 cawan
gula kelantan - semanis yang anda suka (kalau saya lam 5 ketul) 
tak cukp ngan tu tambah gula lagi
secubit garam bagi lagi lemak......

sebelum tu mai saya tunjuk mcmana rupa gula kelantan (gula melaka) lebih kurang sama je...

pernah tengok tak??????mesti la kan kan....org kelantan dia panggil "nise" bukan batu nisan!!

ok kay.....kita sambung balik cara-cari membentuknya sehingga menjadi berbelang-belang.......

Baca betul2...ulang bacaan kalau tak paham!

1.  Sebelum apa2 ambil dua biji periuk :-
    satu periuk  masak agar2 ngan santan dan satu lagi utk masak    
    agar2 ngan gula kelantan (nise)
2. Mula2 masak agar2 serentak (2 periuk tadi) biarkan agar2 tu  betul2 hancur  
  
Periuk A    

    Bila agar2 hancur masukkan santan (jgn terlalu lama mask bila  
    masuk santan) pas tu letakkan sikit garam.
Periuk B

    masukkan gula kelantan (nise) dan kacau hingga hancur

Setelah itu ambil satu loyang empat segi sama tuangkan selang seli...bila agak2 keras cucuk sikit ngan garpu agar lapisan atas dapat melekat bersama (serasi bersama la tu). Ulang sehingga habis. (yang dalam periuk tu kalau agak2 nak keras mask balik atas api perlahan.)


rasa2 boleh tak jadi cam ni???????? cuba la.....


  zzzoooommm sikit......

Tip berguna ni tau!!! *masukkan daun pandan semasa didalam periuk bagi aroma tu menusuk kalbu*

Setakat ni lah dulu kelas kita hari ni yeaaa.....nanti kita belajar resepi lain lak ekkkkk!!!!!!!!!!

SOGO!!!!SOGO!!!!!!!!SALE!!!!!!!!SALE!!!!!!!!!!!!!!


PERHATIAN!! PERHATIAN!!

Memandangkan akaun bank kita akan dipenuhi dengan wang beberapa hari lagi......so sajalah nak warwarkan   kt u all. (tapi utk membership mungkin dah tau kot) start 24-27hb Februari  ni ada Warehouse Sale kat sogo (aku pun tak tau bila tak de sale kat sogo ni) asyik sale je.......tapi takut gak kan terjebak sama......

Yang mana kaki shopping tu siap sedialah yer... hbag murah2.....jangan lepaskan  peluang utk menghabiskan duit anda......
***bijak berbelanja banyak habuannya***
.................bijak menyimpan lumayan hasilnya.............

~~minggu kerajinan~~

Dah dua hari ank2 tidur lambat sehinggakan sume tergendala rancangan ku......terutama nak masak2 nak buat kuih2, puding2 dan mcm2 lah lagi..... sume tu menjadi kegemaran semenjak kanak2 lagi....tapi disebabkan kemalasan ku dan kesibukan tugas harian so masak2 tu dibuat time mood tu datang je.....

Ahad lepas masa ninjau2 kat dapur tu... terjumpa la agar2 dan nenas dalam tin.....so toinggggg!!!!!!!!!!!! tiba2 terlintas kat kepala ni.....## hhhhaaaaaahhhhhhh!!!!!!!!!!!!!! ini sudah bagus......apa lagi tergerak lah hati nak buat Puding Nenas. Ting! Tong!...... ini lah hasilnyaaaa............




boleh lah takat2 nak makan tekak sendiri....nak cuba tak resepi ni?????? senang je......cm ni ekkkkk

Bahan-bahan :-

1 paket agar-agar (yg harga RM1.95)
2 cawan gula - (ni yang susah sat ag sukatan ni manis lak....pandai2 kau orang lah)
1 tin susu cair (apa2 brand)
2 sudu custard

Cara-carinya......

1. Mula masukkan air dlm 4 gelas besar bila hancur masukkan gula.
2. Selepas gula hancur masukkan pula susu cair sehingga gelegak
3. Kemudian ambil tepung custard masukkan dalam cawan dibancuh ngan air 3/4 cawan air sejuk.
4. Selepas itu tuangkan kedalam periuk tadi menggunakan tapisan sambil dikacau takut berketul.
5. Last sekali barulah dimasukkan nenas dalam tin.
Akhir sekali masukkan kedalm bekas yang cantik supaya menambahkan lagi keenakannya....Bila sudah beku ngap la...apa lagi....

*Selamat Mencuba*

Tengok lah juadah utk hari tu....bestnyaaaa..........(utk tekak aku best la)

tapi yang agak musykil kenapa tiba2 masak pedas sotong (yang tak pedas)  pun ada.....

Sebenarnya hari tu jugak anak buah (kak long) datang umah...saja jemput dia makan nak suh happening sikit walaupun lagi pening bila anak ku jumpa anak dia hu...hu..tapi hati gembira.
Sotong tu lah salah satu menu utk makan ngan nasi ala luper lak nak ambik menu lain coz dia datang2 je dia terus ngap desert......masa makan nasi sume dah kekenyangan dan kepenatan so tak sempat la nak snap masa tu........
Tapi nak tahu ada lagi special..............saja nak suh u all menjamu mata walau pun tak leh nak menjamu tekak....telan air liur jelah yer.......
Ting!!!!!!!!!!!!Tong!!!!!!!!!!!!!!

White Chocolate Macadamia 
Berjaya dipotong....yezzzzzzz





 Ni masa mula-mula potong.....gelojoh sebab tak sabar2 nak makan tu sebab hancur berkecai..........


Ini hasil potongan selepas dapat menelan sepotong kek.......yang tadi tu...........baru lah cantik sikit rupanya.....

Itulah saja setakat hari ni....nanti tunggu kemunculan resepi2 baru dari ku yang tak berapa pandai memasak walaupun minat..............

Sunday, February 20, 2011

BATA SALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jualan murah dan perempuan cukup sinonim........untuk pengetahuan sume bata kat tesco, Mutiara Damansara sedang mengadakan jualan murah sehingga 70% bermula Sabut (19/02/2011 sehingga bila lupa nak tanya).  Anda cuma menyediakan duit sahaja.....untuk datang kesini.....

Tak terniat di hati nak beli selipar pun tapi dah murah 70% tak kan nak tengok je......

Ni antara pengalas2 kaki yang sempat di ambil....
yang 50% pun best2 gak.........


ni kalau dah diangkat cm ni berkenan la tu......siap zoom lagi nak tengok.....kita zoom lagi dekat

teeerengggg!!!!!!!!!!!..........harga asal RM29.99 setelah di tolak...dibahagi.....dan dihitung.......jadilah RM9.99 berbaloikan.........rugi tak beli........

biasalah kalau mak beli anak pun kena beli dah namanya pempuan........yang ni pun harga sama yang diatas tadi.......

so pada kawan-kawan selamat menghabiskan duit.......simpan la di bank Bata utk keselesaan bersama...

Cepat jangan terlambat......!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, February 19, 2011

BERSUKA RIA BERSAMA ANAK2 DIMALAM MINGGU.........

Terasa lak nak g jalan-jalan.....lagipun dua minggu lagi dia orang nak exam, sambil release ckt kepala....sebab selalunya dia orang akan melalak2 kalau dok umah....so ringan kan kaki pegi la The Curve...



kat sini ramai sangat orang bersesak2 gak  arrr...byak gak barang yang dijual.......mcm2 ada....baju, kain tudung, aksesori hp, perhiasan and so on.....kalau u all free datang la sini......happening kalau malm2.....tapi budak2 remaja ramai la dok lepak dengan bermcm2 aksi dan gaya.....

 beramah mesra ngan aqil......lupe la pulak apa yang dibincang.......


jealous pulak sha sha tak amk gmbr ngan dia....bisasa la pempuan......so kena amk jugaklah ngan dia....
 sayang mama.......tapi still buat nakal......


alahai mak pun.......nak jugak.....terteling2 bergmabr......budget vouge la tu......aduhhh duhhhhh.......udah udah ler......
hu...hu......

 ada la pulak pertandingan golf....sja2 ambil bahagian...

video
alamak bola ni patah balik lak....tak cukup kuat tapi tak pe suke-suke.......good try......