Tuesday, February 22, 2011

Kesinambungan resipi ku........

Bukak peti ais....sejuk terasa, lapar pun terasa, ngendap kat bawah2 tu kot ada makanan, hampehhh.....hampas kelapa pun tak dek........


ternampak lak gula kelantan, "nise la.." (owg KL panggil  gula melaka) yang dikirim kakak dari kg....tiba2 teringat akan agar2 belang santan n gula kelantan (nise).  Rasa cam nak buat tapiiiiiiiiiiiiiiiiii..........dah lewat malam ni....blog tak update lagi he..he....he.....tak pe lah....len kali la buat.


Jap!Jap! owg kata kalau dah ckp tak baik menghampakan perasaan owg lain....bukak la blog jap nak bagi resepi ni kat u all sebab dah tercakap tadi, walaupun tak dapat merasa...try la buat sendiri ekk...kalau tak jadi cuba dan cuba lagi sehingga boringg......



 Ini la bendanya yang kita nak buat.....
Benda yang kena ada :-

Agar-agar (1.95) - 2 paket
 8 gelas dibahagi dua (sama banyak)
Gula 2 cawan (kurangkan kalau tak nak manis) utk dimasukkan kedalam perikuk yang berisi santan
Santan pekat - 1 1/2 cawan
gula kelantan - semanis yang anda suka (kalau saya lam 5 ketul) 
tak cukp ngan tu tambah gula lagi
secubit garam bagi lagi lemak......

sebelum tu mai saya tunjuk mcmana rupa gula kelantan (gula melaka) lebih kurang sama je...

pernah tengok tak??????mesti la kan kan....org kelantan dia panggil "nise" bukan batu nisan!!

ok kay.....kita sambung balik cara-cari membentuknya sehingga menjadi berbelang-belang.......

Baca betul2...ulang bacaan kalau tak paham!

1.  Sebelum apa2 ambil dua biji periuk :-
    satu periuk  masak agar2 ngan santan dan satu lagi utk masak    
    agar2 ngan gula kelantan (nise)
2. Mula2 masak agar2 serentak (2 periuk tadi) biarkan agar2 tu  betul2 hancur  
  
Periuk A    

    Bila agar2 hancur masukkan santan (jgn terlalu lama mask bila  
    masuk santan) pas tu letakkan sikit garam.
Periuk B

    masukkan gula kelantan (nise) dan kacau hingga hancur

Setelah itu ambil satu loyang empat segi sama tuangkan selang seli...bila agak2 keras cucuk sikit ngan garpu agar lapisan atas dapat melekat bersama (serasi bersama la tu). Ulang sehingga habis. (yang dalam periuk tu kalau agak2 nak keras mask balik atas api perlahan.)


rasa2 boleh tak jadi cam ni???????? cuba la.....


  zzzoooommm sikit......

Tip berguna ni tau!!! *masukkan daun pandan semasa didalam periuk bagi aroma tu menusuk kalbu*

Setakat ni lah dulu kelas kita hari ni yeaaa.....nanti kita belajar resepi lain lak ekkkkk!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment