Aku rasa resepi ni paling senang sekali nak buat...jom kita tengok gambarnya dulu then baru kita tengok cara2 membuatnya :-
tapi ini cara ku.....jangan samakan ngan resepi orang lain....mungkin dia orang lagi terror....
Bahan2nya :
1. 10 biji telur
2. 1 tin susu cair
3. 2 sudu kecil vanilla
4. 1 sudu custard (bagi yang suka keras)
5. 8 sudu gula (utk dijadikan gula hangus)
Cara membuatnya :
- Mula2 masak gula didalam loyang, bila nampak agak2 kuning
tutup api (takut telebih hangus)
- Biarkan ia keras
- Didalam bekas kacau susu cair dan telur (gunakan garfu je) dan
masukkan vanila (kalau nak manis sikit masukkan gula 1 sudu)
- last masukkan custard (kacau lebih kuran 3 minit)
Kemudian tapiskan adunan ini kedalam bekas yang berisi gula hangus (sudah keras) tadi dan kukus lebih kurang 25 minit.
Pas tu bila masak masukkan dalam peti ais bagi ia sejuk. Nyumy2 kalau makan diwaktu cuaca panas2 cam sekarang ni sambil2 menyejukkan tekak.
Caramel (Puding Gula Hangus)
Bahan2nya :
1. 10 biji telur
2. 1 tin susu cair
3. 2 sudu kecil vanilla
4. 1 sudu custard (bagi yang suka keras)
5. 8 sudu gula (utk dijadikan gula hangus)
Cara membuatnya :
- Mula2 masak gula didalam loyang, bila nampak agak2 kuning
tutup api (takut telebih hangus)
- Biarkan ia keras
- Didalam bekas kacau susu cair dan telur (gunakan garfu je) dan
masukkan vanila (kalau nak manis sikit masukkan gula 1 sudu)
- last masukkan custard (kacau lebih kuran 3 minit)
Kemudian tapiskan adunan ini kedalam bekas yang berisi gula hangus (sudah keras) tadi dan kukus lebih kurang 25 minit.
Pas tu bila masak masukkan dalam peti ais bagi ia sejuk. Nyumy2 kalau makan diwaktu cuaca panas2 cam sekarang ni sambil2 menyejukkan tekak.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment